Sondemat

Forberedelse av hjemmelaget sondemat

God kjøkkenhygiene er avgjørende for trygg tilberedning av hjemmelaget sondemat. Utilstrekkelig hygiene kan føre til matforgiftning. Ved å bruke ferske råvarer og holde kjøkkenet rent og ryddig, kan man unngå potensielle risikoer.

Før man går i gang med å lage hjemmelaget sondemat bør man ha kjennskap til følgende:

Reglene for god kjøkkenhygiene, inkludert oppbevaring
Anbefalt kjøkkenutstyr
Anbefalt sondeutstyr
Egnede matvarer

MATHYGIENE
God kjøkkenhygiene ved tilberedning av hjemmelaget sondemat er viktig for at sondematen skal være "trygg". Dårlig hygiene kan resultere i bakteriell overvekst og matforgiftning. De som har vært skeptisk til hjemmelaget sondemat har ofte pekt på dårlig kjøkkenhygiene som en risikofaktor når man skal lage sondematen selv (12). De vanligste årsakene til matforgiftning er utilstrekkelig oppvarming eller for sen nedkjøling av mat, lagring av mat ved for høy temperatur og slurv med renholdet (6). Hvis man alltid bruker ferske råvarer og har det rent og ryddig på kjøkkenet, så bør ikke dette være et stort problem.

VIKTIGE HUSKEREGLER
Vask hendene ofte
Bruk rene redskaper og kluter
Hold rå og ferdiglaget mat adskilt.
For å drepe bakterier er det noen råvarer som må varmebehandles til minst 70° C
før de kan brukes i hjemmelaget sondemat
Kjøl ned mat raskt før den settes i kjøleskap eller fryser
Kjøleskapet må holde 4° C eller kaldere og fryser må holde -18°C eller kaldere

TILBEREDNING, OPPBEVARING OG TILFØRSEL AV HJEMMELAGET SONDEMAT
Hold utstyret rent: Alt kjøkkenutstyr som brukes må være grundig rengjort, helst i oppvaskmaskin. Medisinsk utstyr som f.eks. sprøyter til å gi mat og mellomstykker bør vaskes for hånd i varmt såpevann, skyll med varmt vann og lufttørket på et rent kjøkkenhåndkle.

Oppbevaring av sondematen: Lagre den hjemmelagde sondematen i lufttette plastbokser eller trekk opp i sprøyter klare til bruk. Industrien selger også halvliters beholdere og poser som er velegnet.

Lagring av sondematen: Hjemmelaget sondemat kan holde seg i kjøleskap med temperatur under 4°C i 24 - 48 timer. Det samme gjelder for opptint mat. Etter 48 timer bør sondematen kastes. Hjemmelaget sondemat kan holde seg i romtemperatur i inntil 2 timer. Sommer og sol og tur på stranda er flott, men husk at også bakteriene trives i varmen. Dette betyr at sondematen må oppbevares forsvarlig for å unngå vekst av bakterier. En termos med bred hals til oppbevaring av ferdig fylte matesprøyter kan komme godt med.

Frysing og opptining: Hjemmelaget sondemat kan oppbevares i fryser med temperatur under -18°C i 1-3 måneder. Opptining av hjemmelaget sondemat bør foregå i kjøleskap, vannbad (maks 50°C) eller mikrobølgeovn.

Riktig temperatur ved sonding: Den ferdige sondematen kan sondes lunken (romtemperatur) eller oppvarmet (kroppstemperatur). For best mulig bevaring av næringsstoffer bør den ikke varmes over 37 °C (kroppstemperatur).