Sondemat

Møt Ingrid Jelling

Klinisk ernæringsfysiolog Ingrid Jelling har skrevet boken "Vanlig mat i sonden" som er utviklet i samarbeid med Knapppen foreningen med midler støttet av Stiftelsen Dam. Etter 45 år med spennende arbeid som klinisk ernæringsfysiolog, har Ingrid Jelling nylig gått av med pensjon og kunne endelig finne tid til et prosjekt som omhandlet hjemmelaget sondemat, som hun brenner for. Hennes karriere har gitt henne bred klinisk erfaring, spesielt innen arbeid med barn og ungdom på ulike avdelinger ved Sykehuset Østfold. I 1978, da hun tiltrådte sin første stilling som klinisk ernæringsfysiolog, fantes det ingen kommersielle sondeløsninger på det norske markedet som var ferdige til bruk.

Tidligere måtte ernæringsfysiologer selv utvikle oppskrifter, både på næringsrike drikker så vel som sondemat, for å sikre adekvat ernæring til pasientene. Fra begynnelsen av 1980-tallet og frem til i dag, har industrien hatt en renessanseperiode, og preget markedet med en enorm utvikling av ulike næringsprodukter til mange medisinske formål. De siste årene har pendelen svingt tilbake igjen, og pasienter og pårørende har begynt å etterlyse sondeoppskrifter med vanlig mat. Det er tydelig en sterk overbevisning blant foreldre om at et alminnelig sunt kosthold er det beste for barna deres, og et brennende ønske hos mange om å lage sondematen selv. Gjennom årene har Ingrid Jelling laget og utprøvd mange oppskrifter med vanlig mat på barn med gastrostomi. Hun forteller at hun lenge har observert at barn som fikk hjemmelaget sondemat hadde få fysiske plager som kvalme, oppkast og andre mage-tarmproblemer. Dette motiverte henne til å fortsette. Hun oppdaget også at sondeoppskriften som hadde fungert bra for det ene barnet, ikke kunne brukes til neste barn uten omfattende justeringer. Med andre ord, oppskrifter på hjemmelaget sondemat lar seg ikke standardisere. Hver sondeoppskrift må således lages og tilpasses individuelt, da hvert barn har unike behov når det gjelder mengde, antall måltider og toleranse for ulike matvarer. Ingrid Jelling har utviklet et verktøy og metode for å lage hjemmelaget sondemat og på denne nettsiden deler hun av sitt verk. Ingrid har skrevet boken "Vanlig mat i sonden" som er utviklet i samarbeid med Knapppen foreningen med midler støttet av Stiftelsen Dam. Fokus i boken er først og fremst å standardisere selve metodikken bak det å lage en sondeoppskrift. Videre vise hvordan dette «verktøyet» brukes til å lage egne oppskrifter og sondemat av ypperste kvalitet! Samtidig vil Ingrid påpeke at det omtalte verktøyet, er en egen utviklet metode som bygger på kunnskap om alminnelige porsjonssystemer, samt en sunn sammensetning av matvarer for en frisk befolkning. Metoden er ikke utprøvd i forskningsmessig sammenheng, selv om den har vært i flittig bruk ved utarbeidelse av tallrike sondeoppskrifter på Barnehabiliteringen ved Sykehuset Østfold. Det er imidlertid et mål at den nå gjøres tilgjengelig for brukerne og hennes kollegaer som skal veilede brukerne, og at erfaringene skal evalueres i etterkant. Ved å anvende dette verktøyet, blir oppgaven med å lage næringsrike sondeoppskrifter basert på vanlige matvarer betydelig forenklet. Dette forutsetter samarbeid mellom pasient og klinisk ernæringsfysiolog, derfor har hun valgt å samle all informasjon og kunnskap i en felles håndbok. Ingrid Jelling ønsker å uttrykke sin takknemlighet overfor Knappen foreningen ved Pia Wall for det fremragende samarbeidet, samt til Stiftelsen Dam for den generøse støtten som gjorde det mulig å realisere denne boken. Hun vil også rette en takk til logoped Ida Debes for hennes støtte og verdifulle bidrag, og til kliniske ernæringsfysiologer Nina Løvhøiden og Elisabeth Elind for deres faglige drøftinger. Til slutt ønsker hun brukere, foreldre og mine kolleger m.fl. mange gode opplevelser på den videre reisen inn i verdenen av hjemmelaget sondemat.